Venneforeningen Alrowwad kultursenter

Venneforeningen Alrowwad

”Dersom vi virkelig vil skape fred i verden, må vi begynne med barna.”  (Mahatma Gandhi)

Ca 66 % av de som bor i Aida-leiren er barn under 18 år. Her finnes ingen grønne områder eller lekeområder. En 9 meter høy mur mot nord og separasjonsmuren mot øst stenger tilgangen til omgivelsene, og israelske militærposter og israelske bosettinger omgir leiren. Barna er ofte i konfrontasjon med israelske soldater. To - tre ganger i uken, og enkelte måneder hver dag, rapporteres det at israelske soldater invaderer leiren og arresterer barn helt ned i 12 – 13 års alderen. Det benyttes sjokkgranater og skyting med både gummikuler og skarpt. I tillegg brukes enorme mengder tåregass (av sterk grad) mot de som bor der. Dette gjør leiren til det mest tåregasseksponerte området i hele verden. Barna risikerer å bli skadet for livet - tåregassen skaper pustevansker, hodepine, bevissthetstap og utslett.

I Aida-leiren bor det nærmere 6000 mennesker på leirens 0.7 kvadratkilometer. Disse kommer fra 41 forskjellige landsbyer og ble drevet på flukt under al-Nakba, katastrofen. Leiren skulle fungere som en trygg sone for palestinere i påvente av retten til å returnere til sine respektive landsbyer. Opprinnelig bodde det 1125 flyktinger i telt da leiren ble etablert i 1950.

Hverdagen er krevende. Mange er arbeidsløse som en følge av muren. De får ikke den nødvendige tillatelsen til å komme seg gjennom kontrollposten og inn til Jerusalem der det er arbeid å få. Mange lever under fattigdomsgrensen, og leiren er overbefolket.

Folk i leiren er redde for å forlate flyktningleiren. Dersom de gjør det, mister de statusen som flyktning. Å være klassifisert som flyktning kan være viktig økonomisk på grunn av støtten fra internasjonale organisasjoner. Men viktigst av alt fordi mange tror på retten til å returnere til hjemmene sine fra 1948. Ved hovedinngangen til leiren finner vi ”Returneringsporten” – en kjempestor nøkkel som er et viktig symbol på nøklene som mange palestinere fortsatt besitter til tidligere hjem.

Ved inngangen til leiren finner vi også bildet av 13-årige Abud Shadi, som ble drept av en snikskytter da han var sammen med vennene sine. Bildet står her som en påminnelse til oss alle om hva som skjer – og en stadig påminnelse til det internasjonale samfunnet om at rettferdighet en gang må skje.

I 2007 ble Alrowwad Kultursenter etablert i Aida-leiren. Her samles barn, unge og voksne for å skape et bedre oppvekstmiljø, og aktiviteter som teater, kunst og musikk blir en måte å forsvare og beholde den menneskelig verdighet.

”We are human beings and we are equal partners in creating a positive and long-lasting change. Everybody is a changemaker and everybody has a responsibility to make a positive change and be a role model for the children and the generations to come.” Abdelfattah Abusour.

Our mission

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse va in eros el.

Our goals

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse va in eros el.

Inngang til Aida-leiren i Betlehem.
13-årige Abud Shadi, som ble drept av en snikskytter da han var sammen med vennene sine.
  • Help children

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in ero.

  • Provide clean water

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros el.

  • Safe housing

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in.